Van Faalangst naar Faalkracht: Zo doe je dat
Ik stond ervan te kijken hoeveel mijn vorige blog over faalangst bij jullie losmaakte. Wat een herkenning! In deze blog daarom een vervolg. Ik vertel je over de prachtige parel die ik vond tussen de boeken die ik lees: een manier om faalkracht te krijgen. Scheelt jou weer uren leeswerk ?
Wat maakt de ene persoon nou succesvol en de ander niet? Is het intelligentie of talenten? Doorzettingsvermorgen?, een gelukkig gezin of een positief karakter? Nee, zegt Brené Brown, in haar boek “De kracht van Kwetsbaarheid”; het is de overtuiging van binnen dat je liefde waard bent. … Nog een keer: Het is jouw eigen overtuiging van binnen dat je liefde waard bent.
“… ik omarm mijzelf en fluister zachtjes in mijn oor: “Geeft niets lieverd, we proberen het gewoon opnieuw!”
Onderzoek: als je tegen schaamte kunt, presteer je beter
Brown heeft als sociaal wetenschapper onderzoek gedaan naar schaamte. Je moet er maar op komen. Zíj kwam erop doordat zijzelf nogal geplaagd werd door faalangst en schaamte. Als kind al. Het zat haar constant in de weg. En ze vroeg zich, inmiddels wetenschapper, af hoe het toch komt dat de een beter bestand is tegen schaamte dan een ander. Toen ontdekte ze dat mensen die erop vertrouwen dat zij waardevol zijn en het verdienen om erbij te horen, of anderen het daar nou mee eens waren of niet, hun eigen schaamte beter te boven kwamen. En dat, en nu komt het, dat juist deze groep mensen: de ‘schaamtebestendige mensen’, veel succesvoller zijn in alles wat ze doen. Ze bereiken meer, ze zijn meer tevreden met hun leven, ze verdienen meer en ze starten vaker een eigen onderneming dan de ‘schaamtevollen’.
Hoe deal je met schaamte?
Schaamtebestendige mensen zijn niet slimmer, niet vaardiger, hun karakter en hun omstandigheden zijn niet beter. Nee! Ze houden van zichzelf. Dat is alles. Ze vinden dat zij er mogen zijn, ondanks alles. En ze gunnen zichzelf hun fouten. Als zij een fout maken, zoeken ze het contact met anderen. Ze vragen een arm om zich heen, omdat ze dat nodig hebben en dat waard zijn. Ze spreken zichzelf liefdevol toe in de spiegel. Ze huilen en staan weer op. Ze beginnen opnieuw. Zo vaak als nodig. Natuurlijk heb je het makkelijker als jou dit als kind is voorgedaan. Als je terecht kon bij je ouders en zij jou onvoorwaardelijk lief hadden. Maar ook als dat aan jouw leven ontbrak, kun jij er vandaag zélf mee beginnen. Door onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Door jezelf te omarmen als je een fout maakt en zachtjes in je oor fluisteren: “Geeft niets lieverd, we proberen het gewoon opnieuw!”