Skip to main content

Multi-tasken: Vrouwen kunnen het ook niet

multitasken

Altijd al willen leren multi-tasken? Of ben je er al buitengewoon bedreven in?

Houd jezelf niet voor de gek. Er is niemand die het kan. In deze blog lees je waarom dat niet lukt en waarom je het ook niet moet willen. Er is namelijk een veel gezondere en effectievere manier om al die ballen soepeltjes in de lucht te houden. Wil je gezond en gelukkig blijven? En ook nog lekker productief zijn?

Dan is het tijd voor serieel-tasken …

Multi-tasken: Het idee dat je zoveel mogelijk dingen tegelijk doet en dus veel efficiënter bent. Dat klinkt goed. Dat willen wij wel. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het menselijke brein zich slechts met maximaal twee taken tegelijk bewust kan bezighouden (Koechlin, 2010). En zelfs als je die twee taken tegelijk uitvoert, is je aandacht in werkelijkheid afwisselend bij de ene en dan weer bij de andere taak. Dit noemen we ook wel switchtasken of serial tasken.

Het brein kán dus helemaal niet multi-tasken. Twee taken lukt nog net, als je je aandact er echt bij nodig hebt. Ga je meer doen, dan zal je brein steeds vaker moeten switchen. Je hersenen moeten zich opnieuw instellen voor deze taak, andere informatie klaar hebben staan en andere denk-onderdelen activeren. Elke keer dat je wisselt tussen taken kost je dit tijd en energie. Het vrouwelijk brein zit op dit punt niet anders in elkaar dan het mannelijke, dus nee… vrouwen kunnen het ook niet. Wat niet wegneemt dat ze het constant doen.

En wat is het gevolg van dat multi-tasken? Onderzoek toont aan dat multitasken ons meer tijd kost, dat we meer fouten maken, veel meer mentale energie gebruiken en… minder vreugde ervaren. Oei. Dat willen we dus juist weer wel. Ondertussen moeten die ballen van ons nog steeds in de lucht. Hoe moet het dan wel? Waar je voor moet zorgen is dat je je volle aandacht aan één taak per keer besteed. Klaar? Dan door naar de volgende taak. Dit heet Serieel-tasken.

Maar… hoe dan in een tijd dat de prikkels je om de oren vliegen? Je telefoon staat constant aan en werk en privé-taken lopen in 2018 door elkaar heen. Ik deel graag mijn persoonlijke tips met jou als het gaat om ‘Serieel-tasken’. Ontwikkel ook gerust je eigen stijl. En met een beetje volhouden, vallen en opstaan, wordt jouw werk dan makkelijker, bevredigender en leuker.

Tips om een succesvolle serieel-tasker te worden:

Zet mail, apps en telefoon uit als je bezig gaat. Dat komt wel weer als je klaar bent. Als je weet dat iemand op je reactie wacht, meld dan gewoon even wanneer hij of zij die kan verwachten.

Rooster je taken in. Lekker old-school je agenda bijhouden dus. Als je weet dat een taak op je wacht, pak je je agenda en rooster je dat in. Je ziet gelijk wanneer je tijd hebt (handig in het managen van verwachtingen bij je omgeving!) en je ervaart rust, omdat je weet dat je je taak zult volbrengen.

Sinds een poosje, daag ik mezelf uit om er ook een tijd bij te vermelden dat ik klaar moet zijn. Zo beheers ik me om zaken oeverloos beter te maken dan ze kunnen worden (er wachten tenslotte meerdere taken!)

Ben ik toch per ongeluk aan het multi-tasken? Ha mooi! Goed opgemerkt van mij. En weer terug naar die taak…

Terwijl je bezig ben ‘popt’ er soms van alles bij je op: o ja, ik moet nog een cadeautje kopen, ik moet die vergadering verzetten, ik heb dorst, is die bestelling al gedaan? enz. Leg naast je een vel papier met een pen en schrijf het even op. Hierna kan de ‘pop up’ uit je hoofd en keer je zo snel mogelijk terug naar je taak. Weinig energie en tijd verloren. Goed zo! Als je klaar bent met je taak, kijk je naar je to do list en besluit je wat je volgende taak wordt. Aan het eind van de dag heb je een voldaan gevoel. Je hebt een paar mooie klussen geklaard vandaag. Taken die je nog moet doen heb je keurig ingepland. En je hebt je rust bewaard.

Succes met oefenen. En deel gerust jouw top-tips met mij.