Skip to main content

Dilemma counseling: hoe maak je de beste keuze?

dilemma's

Twijfel jij wel eens? Hoe maak jij vandaag die goede beslissing? Met je kennis? Of op gevoel? In dit artikel vertel ik hoe het brein werkt bij het nemen van beslissingen, geef ik tips om tot het beste besluit te komen en ik deel een plan voor als je vastloopt in een dilemma.

“Als het maar goed voelt”, hoor je vaak. Maar klopt het dat gevoel het altijd bij het rechte eind heeft?

Als je sommige mensen en tijdschriften moet geloven, draait alles om gevoel.. Gevoel is dan een kompas waarmee je alle beslissingen neemt: waar je woont, welke kleren je vandaag aan doet, of je die klus op je werk nu wel of niet moet nemen…. Het lastige met ‘gevoel’ is, dat het wisselt, zonder dat je precies begrijpt waarom. Onder invloed van je hormonen, vermoeidheid of verliefdheid kun je totaal andere besluiten nemen dan zonder die invloed. En wat was dan het juiste? Moet je bijvoorbeeld die afspraak vanavond afbellen, omdat je ineens totaal geen fut hebt (gevoel), of ga je omdat je het nu eenmaal beloofd hebt (verstand)?

Nadat we decennia lang in een rationele wereld hebben geleefd en de besluiten vooral logisch en toetsbaar moesten zijn (de hele wetenschap is hierop gebaseerd), is die comeback van het gevoel wel begrijpelijk. We missen de warmte van onze gevoelens. En de wijsheid….

Zoals je al op je klompjes aanvoelt, ligt de waarheid in het midden; bij het nemen van belangrijke besluiten hebben we ratio én gevoel nodig. Hoe werkt dat? Zoals je weet beschikken we over twee hersenhelften: een linker en een rechter. Je linkerhersenhelft is analytisch, logisch en verbaal. Met je linkerhersenhelft denk je bewust. Je rechterhersenhelft is creatief, associatief en non-verbaal. En hier zit ook je gevoel. Hier denk je onbewust (sommige mensen noemen dit intuïtie!). Eigenlijk lopen je hersenen zelfs nog een eindje door tot in het ruggenmerg (inderdaad, in je rug). Via dat ruggenmerg geeft je lichaam signalen over hoe het met je gaat. Kou, warmte, maar ook dreiging, gevoelens van overbelasting, gemis van iemand of signalen die jou iemand doen wantrouwen. En al die signalen komen via je ruggenmerg in je rechterhersenhelft aan.

Hoe gebruik ik mijn brein?

Wanneer je dus een beslissing moet nemen en daarin alle informatie die je over dat onderwerp hebt, wil meenemen, móet je gebruik maken van je totale brein, dus van de linker- én de rechterhersenhelft. Zo neem je in elke beslissing wel dat stuk intuïtie en gevoel mee, maar niet alleen. De rechterhelft zorgt ervoor dat je jouw eigen lange termijn doelen én de consequenties van je gedrag niet uit het oog verliest. Want hoewel ik geen zin heb om vanavond de deur uit te gaan, als ik niet naar die afspraak ga, stel ik mijn vriendin teleur. En dan moet ik die relatie repareren. Met je rechterhersenhelft bedenk je oplossingen waar de linker niet aan gedacht had: Weet je wat, ik laat de afspraak doorgaan, maar neem mijn vriendin uit eten, dan hoef ik niet te koken, kunnen we lekker bijpraten en kan ik ook nog op tijd naar bed. Een sterk staaltje van samenwerking in het brein!

Maar wat als het brein vastloopt?

Onder invloed van stress, slecht slapen of hevige emoties, gaat het samenwerken in het brein ineens minder goed. Doordat het brein ‘stress’ ervaart, zal het overschakelen op een economisch standje en slechts een deel van het brein gebruiken. Handig in tijden van overleven of gevaar, maar onhandig als je voor ingrijpende keuzes staat, zoals in relaties of werk. Wil jij ook een basisplan bij het beslechten van jouw dilemma’s?

Klik hier voor Eerste hulp bij dilemma’s >>