Skip to main content

Allemaal aan de oxytocine!

Dit blog is een pleidooi voor de aanraking. Voor knuffelen, aankijken, liefdevol aanraken… Want aanraking is onmisbaar voor een kalm, plezierig en veilig gevoel in je leven. Hoe dat werkt? Ik leg het je hieronder uit. En ik geef natuurlijk weer praktische tips. Handig, zeker in tijden van de 1,5 meter maatregelen.

Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact: een fijn en liefdevol moment dat je met een ander deelt. Momenten van aankijken, aanraken en knuffelen. Maar ook samen lachen, of iets leuks met iemand anders doen. Zoals muziek luisteren, wandelen of koken.

Voor de liefhebbers volgt nu een stukje kennis. Positief, menselijk contact stimuleert in jouw brein de aanmaak van de stof oxytocine, om precies te zijn in de hypothalamus. Oxytocine wordt daarna opgevangen in het emotionele centrum van je hersenen: het limbische systeem. Oxytocine remt vervolgens de activiteit in het rechter deel van de amygdala, dat is een deel van de hersenen dat betrokken is bij emotionele reacties. Geconfronteerd met angstige en boze gezichten veroorzaakt oxytocine, bijvoorbeeld, een zwakkere amygdala-reactie. Oftewel: je wordt minder heftig geraakt bij de aanblik van zo’n gezicht. Wat vervolgens het sociale contact met die boze mens, ten goede komt. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Kortom: Door positief intermenselijk contact heb je meer oxyticine en dat geeft minder angst, waardoor fijnere positieve interactie, wat betekent meer oxytocine, is minder angst, enz. Wetenschappers ontdekten verder dat bij hogere niveaus van oxytocine er sprake is van een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving, minder behoefte aan ‘emo- eten’ en dat het lichaam sneller tot rust komt.

Hoe verhoog jij jouw Oxytocine-niveau?

In sommige onderzoeken wordt oxytocine toegediend via injectie of neusspray. Zo komt het hormoon direct in het bloed. Op internet zijn er ook allerlei diëten, voedingsmiddelen en pillen te vinden die claimen dat ze de hoeveelheid oxytocine kunnen verhogen. Of dit echt goed werkt, is de vraag. En als het al een stijging geeft in het bloed, stijgt dan ook de oxytocine in de hersenen? Goed wetenschappelijk onderzoek hiernaar bij mensen ontbreekt. Gelukkig is er een eenvoudig recept voor het vrijkomen van het hormoon: knuffelen, lachen en plezier maken. Neem er liefst wat tijd voor. Het schijnt dat een dikke knuffel van 20 seconden al oxytocine vrijmaakt.

Oxytocine zorgt voor minder stress , angst en verslaving

  1. Knuffelen dus. Maar met wie? Als je een gezin hebt, is dat makkelijk. Knuffel je kinderen en je partner nu wat vaker dan normaal. Als je geen gezin hebt, moet je wat creatiever zijn. Ik begreep van mijn single vriendin dat zij een select groepje vrienden tot ‘familie’ heeft uitgeroepen. Onderling knuffelen ze en ondernemen ze leuke dingen met elkaar. Van de rest van Nederland houden ze keurig de 1,5 meter afstand in ere. Slim!
  2. Oxytocine stijgt als je samen met je dierbaren aan tafel eet. En dat kan ook best op 1,5 meter, toch? Neem de tijd. Kijk elkaar aan. Geniet.
  3. Neem een huisdier! En dan vooral een waarmee je lekker kunt knuffelen.
  4. Geef borstvoeding. Als je langere tijd borstvoeding geeft, zorg je voor meer verbinding met je kindje.
  5. Ook complimentjes geven en ontvangen kan je oxytocine-spiegel verhogen.
  6. Luister naar muziek. Door naar muziek te luisteren komt er naast oxytocine ook dopamine vrij; een ander gelukshormoon. Samen luisteren naar muziek en meezingen, helpt je te verbinden met mensen en anderen te vertrouwen.
  7. Samen wandelen. Ook dat is prima te regelen op 1,5 meter afstand. Neem de tijd om elkaars verhalen te horen. Maar samen zwijgen kan ook erg verbinden. Probeer het eens uit.
  8. Aankijken. Zie je het jezelf al doen? Iemand 20 seconden in de ogen kijken? Vind je het niet opmerkelijk dat alleen die gedachte al spanning bij je oproept? Blijkbaar is dit eng. En dat is ook niet zo gek, want aankijken is heel intiem. Je geeft meer van jezelf, dan je beseft. Maar dat is dan ook precies de reden dat aankijken zo krachtig, verbindend, uitwerkt. Doe de challenge en ontdek wat het met jou doet. Kies iemand uit die jij in de basis al vertrouwt. Vertel hem of haar over deze challenge en de achtergrond ervan en ga er dan eens voor zitten. Kijk elkaar aan. Eerst maar eens 20 seconden. Langer als je durft. En vertel elkaar eens hoe dat was.

Meer weten over de kracht van aankijken? Kunstenares Marina Abramović laat jou zien wat de kracht is van het aankijken. Echt de moeite waard om eens te zien wat er gebeurt als mensen elkaar minutenlang zwijgend aankijken, zowel bekenden als onbekenden.

Link naar filmpje van Abramović